Declaratia intrastat pentru livrari cu TVA catre clienti intracomunitari

Intrebare:
Livrarile cu TVA catre clienti intracomunitari (care nu justifica transportul cu CMR) se declara in declaratia intrastat?

Raspuns:
In lipsa  documentului de transport prin care se face dovada expedierii bunurilor de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru, operatiunea nu se poate incadra la livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere in baza prevederilor articolului 143 alineatul 2 litera a) din Codul fiscal.

O livrare de bunuri poate fi incadrata la livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere a TVA numai daca sunt indeplinite cumulativ doua conditii:
1. cumparatorul din statul membru comunica un cod valabil de TVA emis de o autoritate fiscala dintr-un stat membru;
2. bunurile sunt expediate şi transportate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru.

De asemenea, operatiunea poate fi considerata o livrare intracomunitara numai daca poate fi justificata de catre firma din Romania cu  urmatoarele documente reglementate prin articolul 10 alineatul 1 din OMFP 2222/2006 cu ultima modificare efectuata prin OMFP 3419/2009:
a. factura completata cu  informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, inclusiv codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b. documentul de transport prin care se face dovada  ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
c. orice alt document, de exemplu,  contractul sau comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.

In lipsa acestor documente, operatiunea nu poate fi considerata o livrare intracomunitara, motiv pentru operatiunea se considera o livrare pe teritoriul national al Romaniei pentru care este obligatorie colectarea TVA. Din acest motiv, operatiunea astfel efectuata de catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei, nu trebuie raportata nici prin declaratia statistica Intrastat, dar nici prin declaratia recapitulativa cod 390.

Comenteaza

You must be logged in to post a comment.