Depunerea declaratiei de asigurare la sistemul public de pensii. Cine scapa de ea si cine nu?

Prestatorii de activitati independente si cei remunerati pe baza de drepturi de autor care s-au asigurat la sistemul public de pensii inainte de 1 iulie 2010, scapa, cel putin deocamdata, de calvarul depunerii declaratiilor de asigurare la sediile supraaglomerate ale caselor judetene de pensii.

Din pacate, aceasta precizare nu este clar stipulata in lege, ci vine doar ca decizie a unora dintre casele de pensii, care au interpretat ca si exceptie lipsa mentiunilor speciale din OUG nr.58/2010 pentru modificarea Codul Fiscal.

„Cel putin deocamdata, la noi la Iasi, nu am cerut rezilierea contractelor de asigurari de pensie, incheiate in baza Legii nr.19/2000 de cei cu profesii liberale sau cu drepturi de autor, anterior intrarii in vigoare a OUG nr.58/2010. Aceasta intrucat nici in ordonanta, nici in normele de aplicare nu se mentioneaza nimic despre cei in cauza si nici nu ar fi fost corect sa reziliezi niste contracte valabile. Mai mult, din punct de vedere administrativ ar fi fost foarte greu de gestionat intregul proces, intrucat la nivelul judetului Iasi exista peste 4.000 de astfel de contracte”, ne-a spus Adriana Grecu, director al Casei Judetene de Pensii (CJP) Iasi.

In acelasi timp, seful CJP Iasi a lasat sa se inteleaga faptul ca se asteapta ca in viitorul apropiat, Executivul sa i-a in vizor si pe cei cu contracte in baza Legii pensiilor nr.19/2000, si sa ii oblige sa achite contributii in conformitate cu noul Cod Fiscal, la fel ca si confratii lor neasigurati la sistemul public de pensii.

Care sunt principalele diferente dintre cele doua tipuri de pensii

In baza Legii pensiilor, PFA-urile, Intreprinderile Individuale si toate celelalte categorii de persoane care desfasoara o activitate independenta puteau sa-si asigure o pensie de la stat achitant o cota de contributie de 31,3% din venitul declarat, neexistand nicio impunere in ceea ce priveste suma respectiva. Astfel, acestia puteau sa declare orice venit din care sa rezulte o contributie minimala la sistemul de pensii.

„Conform Normelor de Aplicare a OUG nr.58/2010, persoanele care realizeaza venituri profesionale, altele decat cele salariale, datoreaza contributii individuale de asigurari sociale in cota de 10,5 % din venitul lunar net realizat”, a precizat Adriana Grecu.

Venitul net realizat este determinat, in cazul contabilitatii in partida simpla, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului Fiscal, iar in cazul normelor anuale de venit este determinat pe baza acestor norme anuale de venit.

„Venitul net asigurat nu poate depasi plafonul de 5 salarii medii brute pe economie, adica 1.836 lei. Astfel, contributia lunara este plafonata la cel mult 960 lei pe luna”, ne-a mai spus seful CJP Iasi.

Peste 800 de ieseni au depus declaratii de asigurare

Astfel, incepand de pe data de 20 august si pana la finele lunii in curs, la CJP Iasi s-au depus peste 800 de declaratii de asigurare, iar numarul continua sa creasca.

„Spre exemplu, luni 30 august, am avut 170 de persoane cu activitati liberale care s-au prezentat la ghisee, iar astazi (n.r. 31 august), pana la orele pranzului aveam deja 160 de depuneri. Am primit declaratii doar de la cei care nu erau asigurati dar au realizat venituri, in luna iulie, din munci independente sau remunerata cu drepturi de autor”, a continuat directorul CJP Iasi.

Interesant de remarcat este cazul Clujului care la o populatie mai mica decat a Iasului, a inregistrat peste 5.000 de astfel de declaratii, de la demararea procesului.

Amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei pentru neasigurati

Modelul de declaratie de asigurare prevazut de Anexa nr. 2 la H.G. nr. 791/2010 (Normele de Aplicare a OUG nr.58/2010) se regaseste pe site-ul Casei Nationale de Pensii (www.cnpas.org), la Sectiunea Contributii;

Declaratia de asigurare se depune pana la data de 25 a lunii pentru luna  anterioara celei in care s-au realizat venituri de natura profesionala.

In vederea evitarii dublei impuneri, este exclus ca, pentru aceeasi luna, sa se efectueze o plata a contributiei de asigurari sociale pentru declaratia depusa in baza Legii nr.19/2000 si o alta pentru declaratia depusa in baza art.III din OUG nr.58/2010.

„Deocamdata nu se vor aplica penalitati pentru cei care intarzie sa depuna declratiile, intrucat sistemul este inca in rodaj. Normele de aplicare prevad, insa, amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei pentru cei depistati cu ajutorul fiscului ca desfasoara activitati profesionale, fara a fi asigurati la sistemul public de pensii”, a precizat in incheiere Adriana Grecu.

Sursa: financiarul.ro

Comenteaza

You must be logged in to post a comment.