CNAS: Angajatii cu drepturi de autor si carte de munca nu platesc contributii la sanatate 20/08/2010

Angajatii care au si carte de munca, si contracte de drepturi de autor nu trebuie sa mai plateasca contributiile de sanatate, a precizat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta. Deocamdata, acesta este insa contrazis de consultantii fiscali, scrie Antena3. Cei care desfasoara activitati independente platesc contributiiile care insumeaza 16,5%.

De asemenea, joi, 19 august, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul presedintelui ANOFM pentru “aprobarea modelului declaratiei privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor fizice care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, pentru care se datoreaza contributia individuala la bugetul asigurarilor de somaj”.

Si in aceasta privinta exista nelamuriri, intrucat consultantii fiscali sustin ca “nu este clar cum va beneficia un PFA de ajutorul de somaj – cum se poate decide ca un PFA este somer? Nu exista procedura pentru o astfel de prevedere”, se arata pe HotNews.

In prezent, aproximativ 650.000 de romani activeaza pe Persoana Fizica Autorizata sau sunt remunerati pe drepturi de autor.

Sursa Financiarul 20/08/2010

Comenteaza

You must be logged in to post a comment.