Ce sanse are greva fiscala?

Indemnul la greva fiscala capata tot mai multi adepti, iar Societatea Academica din Romania cere abrogarea OUG 58/2010 si demiterea celor care au conceput-o. In acelasi timp, avocatul Gheorghe Piperea crede ca, daca greva va fi dusa la bun sfarsit, va fi un precedent important.

Dezarmati de noile modalitati de plata a contributilor catre stat, un grup de aproape 4000 de oameni indeamna de cateva zile la greva fiscala. O petitie on-line a strans aproape 2400 de semnaturi in numai 24 de ore, urmata de protestul din fata Ministerului de Finante, unde ziaristi, scriitori, regizori si-au scandat nemultumirile fata de noile proceduri de plata a impozitelor pe veniturile din drepturi de autor. Tot in replica la politicile fiscale impovaratoare, a aparut si un grup de initiativa care doreste sa infiinteze Alianta Platitorilor de Taxe, dupa model englez. In Marea Britanie organismul strange peste 60.000 de membri care stau cu ochii pe cum sunt cheltuiti banii publici.

SAR: „OUG 58/2010 are probleme de conceptie”

Ieri, Societatea Academica Romana s-a alaturat acestor demersuri, cerand abrogarea OUG 58/2010 si a normelor sale de aplicare, precum si demiterea celor care au redactat sau au avizat ordonanta si normele. Concluzia SAR este ca actul normativ „are probleme majore de conceptie si redactare”. Organizatia recomanda contribuabililor sa nu depuna nici un fel de declaratii pana cand OUG nu va fi clara si corecta. „In practica, autoritatile fiscale vor avea puteri absolute asupra contribuabililor, care risca sa fie sanctionati pentru ca interpretarea pe care ei o dau acestei definitii difera de cea a organeleor fiscale. In plus, nu se stie ce inseamna din punct de vedere juridic reconsiderarea unor activitati si nici daca acest proces va conferi persoanelor in cauza aceleasi drepturi ca si salariatilor (concedii de odihna, medicale, pentru ingrijirea copilului, dreptul la greva etc.)”, se arata intr-un comunicat SAR.

„Nu este exclus ca Fiscul sa isi arate muschii”

Gheorghe Piperea, profesor universitar la Facultatea de Drept din Bucuresti si unul dintre cei mai cunoscuti avocati din zona financiara, explica inadvertentele OUG 58/2010: „La majoritatea profesiilor liberale (avocat, notar, executor judecatoresc etc) se face o declaratie de impunere provizorie, pe baza careia se stabileste un impozit si toata contributia aceea limitata la 9 salarii minime pe economie. Dupa ce se face aceasta impunere provizorie, se face cea de-a doua declaratie, cea definitiva.”

Aici, explica specialistul, poate sa apara o regularizare in sensul ca „se poate intampla ca am platit mai mult decat trebuia statului. Deci, in cazul profesiilor liberale, chiar nu vad cum s-ar putea aplica vreo sanctiune, cata vreme tu declari la inceputul anului ca faci pierderi in anul respectiv si, daca ai pierderi, inseamna ca nu poti sa ai impozit. Si, daca nu ai impozit, practic nu poti sa ai nici contributii de asigurari sociale”.

Piperea nu exclude ca Fiscul sa nu treaca la sanctiuni asupra celor care au incurajat greva fiscala. „Probabil ca se vor gasi cativa imbecili de la Ministerul Muncii, de la Ministerul Finantelor, care sa-i sanctioneze pe cativa. Daca vor fi, sa zicem, 20 de insi sanctionati, atunci putem sa spunem ca asta este tot ce a putut Fiscul, care a vrut probabil sa isi arate muschii.”, spune Piperea. Avocatul este insa sceptic in privinta organizarii efective a unei greve fiscale. „Dar, daca vor fi 500.000 de grevisti, atunci ce face statul roman?! Se apuca sa-i sanctioneze pe toti? I-ar trebui un aparat administrativ de 10 ori mai mare pentru asta”. Piperea crede ca daca oamenii timp de o luna, doua nu vor plati impozite si taxe atunci orice guvern de acum incolo va trebui sa fie foarte atent cu taxele si impozitele pe care le stabileste, pentru ca ele daca vor fi incoerente s-ar putea ca oamenii sa nu le plateasca.

Sursa: romanialibera.ro

Comments are closed.