Statul cere plata retroactiva pe cinci ani a contributiilor la sanatate

Persoanele care au obtinut in ultimii cinci ani venituri din activitati profesionale si care nu au avut si un contract de munca, vor trebui sa plateasca, retroactiv, contributiile la asigurari de sanatate pe ultimii cinci ani.

“In momentul in care vin sa sa declare veniturile la noi, cetatenii sunt rugati sa aduca, de la Fisc, si situatia lor fiscala pe ultimii cinci ani. Daca nu au platit contributii la sanatate, li se va solicita acest lucru” ne-au declarat oficiali ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Mai exact, in cazul drepturilor de autor, de exemplu, daca acesta era singurul venit realizat, omul ar fi trebuit sa mearga la Casa de Sanatate sa si-l declare si sa plateasca asigurarile individuale la sanatate aferente respectivului venit.

Prevederea este insa valabila nu doar pentru cei care au primit exclusiv doar drepturi de autor, ci pentru toti cei care obtin venituri de natura profesionala, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 85/2010, cea referitoare la introducerea platii contributiilor sociale la toate veniturile.

Oficialii Casei spun ca nu este nimic nou, dat fiind ca legea prin care se instituia obligatia platii contributiilor la sanatate este in vigoare din 2006, dar admit ca este posibil ca unii dintre cei care trebuiau sa plateasca este posibil sa nu fi stiut acest lucru.

Potrivit OUG 85 si a normelor de aplicare aferente, toate persoanele care obtin venituri din activitati profesionale trebuie sa depuna cate o declaratie pentru CAS, somaj sanatate, pe baza careia sa plateasca cota individuala de contributii. Plata contributiei la sanatate are ca termen scadent luna ianuarie 2011.

Cotribuțiile individiuale sunt de 10,5% din venit la CAS, 5,5% la sănătate și 0,5% la șomaj.

Sursa: money.ro

Comments are closed.